Veerkracht als nieuw paradigma voor slimme specialisatie na coronacrisis

Veerkracht als nieuw paradigma voor slimme specialisatie na coronacrisis

Met de start van een nieuwe Europese programmeringsperiode (2021-2027) moeten alle Europese regio’s hun zogeheten ‘slimme specialisatiestrategieën’ (S3) – hun regionale innovatiestrategieën dus – opnieuw definiëren.

IDEA Consult verschafte de voorbije 2 jaar advies aan veel van deze regio’s (bv. Zuid-Nederland, Finland) en begeleidt nu twee Belgische regio’s: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest. Beide oefeningen verlopen in grote lijnen parallel en hebben vergelijkbare uitgangspunten: de S3’s moeten een grotere en betere groei mogelijk maken, ter verbetering van de concurrentiekracht, veerkracht en het welzijn op lange termijn.

De huidige programmeringsperiode verschilt in die zin met de vorige (2014) dat de oefeningen tegenwoordig vertrekken van maatschappelijke veranderingen (groene transitie, inclusieve samenleving) bovenop economische groei en concurrentiekracht. Veerkracht en flexibiliteit vormen de kernpunten in het nieuwe paradigma sinds de coronapandemie en haar ontregelende impact op alle economieën en maatschappijen. Daardoor zullen nieuwe S3’s een brede basis hebben, participatiever en burgergerichter zijn en een breed spectrum aan innovaties (incl. sociale innovatie) en sectoren (incl. culturele en creatieve sectoren) omvatten.

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen