Ontwerp jouw eigen SDG-opvolgingstool

Ontwerp jouw eigen SDG-opvolgingstool

Met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s (Sustainable Development Goals) werd in de schoot van de Verenigde Naties een ambitieus internationaal kader van gemeenschappelijke doelen vastgelegd. De SDG’s zijn universeel en globaal, maar de concrete uitwerking ervan gebeurt door lokale spelers zoals gemeenten, bedrijven, universiteiten, verenigingen en burgers.

Heel wat gemeenten dragen al een belangrijk steentje bij aan de SDG’s. Zo bleek uit een enquête van VVSG dat 63% van de gemeenten de SDG’s gebruiken voor hun meerjarenplanning. Deze lokale vertaling brengt heel wat vragen met zich mee. Op welke specifieke doelstellingen kunnen we als gemeente het grootste verschil maken? Hoe volgen we ons SDG-beleid op? Wat kunnen we leren van andere gemeenten?

Een leertool die inzicht geeft in elk van de 17 SDG’s

IDEA ontwikkelde een interactieve SDG-tool die lokale besturen in staat stelt om hun duurzame ontwikkelingsambities op de voet te volgen. Deze monitor toont je in een overzichtelijke score de stand van zaken in jouw gemeente.

De tool is gebaseerd op 60 indicatoren die voor elke gemeente beschikbaar zijn. Gekende data uit de gemeentemonitor of de provincie in cijfers, maar ook minder gekende of moeilijker toegankelijke datareeksen (de circulaire jobs monitor, BBC-data,...). Deze informatie werd gekoppeld aan specifieke doelstellingen binnen het VN-kader en samengebracht tot één score. Vervolgens werden de scores statistisch gecorrigeerd voor uitschieters en overlap tussen de verschillende indicatoren. De robuustheid van de tool wordt momenteel getest met een aantal gemeenten.

Een SDG-index op maat van jouw gemeente

Wil u met uw gemeente meer inzicht in uw SDG-beleid? Via een helder en interactief dashboard tonen we u de grootste troeven en uitdagingen. We passen deze tool ook aan volgens de noden van uw gemeente. Contacteer ons gerust voor meer informatie. We komen ook graag bij langs in uw gemeente voor een demo!

arrow team members
foto Valentijn Vanoeteren
Valentijn Vanoeteren
Senior Consultant Regionale & Stedelijke Ontwikkeling

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen