IDEA Consult onderbouwt mee het toekomstige Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid

IDEA Consult onderbouwt mee het toekomstige Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid

Jaarlijks trekt de Vlaamse overheid zowat 4,5 miljard euro uit voor haar economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid. Dit doet ze onder andere door steun te geven aan instellingen die hiermee het beleid uitvoeren. Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), het strategische onderzoekscentrum VITO, F.T.I vzw (beter bekend als het doe-centrum voor wetenschap en technologie Technopolis in Mechelen) en Eos Wetenschap zijn dergelijke gesteunde organisaties waarmee de Vlaamse overheid een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten. Samen zijn ze goed voor zo’n 520 miljoen euro steun per jaar. Het FWO en VITO richten zich hierbij vooral op enerzijds het stimuleren en ondersteunen van fundamenteel en strategisch basisonderzoek (FWO) en anderzijds het uitvoeren van onafhankelijk onderzoek op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling (VITO). F.T.I en Eos Wetenschap zijn dan weer structurele partners rond popularisering van wetenschap en wetenschapscommunicatie.

In opdracht van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid evalueert IDEA Consult in het voorjaar van 2023 deze 4 gesteunde initiatieven. De inzichten en aanbevelingen die uit deze evaluaties komen, zullen worden gebruikt bij het afsluiten van nieuwe vijfjarige samenwerkingsovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en deze instellingen.

Met deze studies versterkt IDEA Consult zijn uitgesproken sterke positie in evaluatie van het Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid:

  • Het FWO evalueren we al voor de derde keer op rij.
  • De laatste evaluatie van imec en VIB, 2 andere strategische onderzoekscentra werden door ons gedaan en daar komt nu ook de evaluatie van VITO bij. Voor Flanders Make, de vierde SOC, voerden we de laatste impactmeting uit.
  • Wetenschapscommunicatie is één van onze uitgesproken expertises na de succesvolle evaluaties van verschillende actoren in de vorige evaluatieronde 5 jaar geleden, en de evaluatie van RVO-Society en de Vlaamse Volkssterrenwachten en de bijhorende systeemevaluatie wetenschapscommunicatie in het voorjaar van 2022.

Klanten

  • Vlaamse overheid

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen