Het WK Wielrennen als katalysator voor de fiets in Vlaanderen

Het WK Wielrennen als katalysator voor de fiets in Vlaanderen

In 2021 vindt in Vlaanderen het WK Wielrennen plaats met als gaststeden Kortrijk, Brugge, Antwerpen en Leuven. IDEA Consult heeft in aanloop daarop in opdracht van Sport Vlaanderen en EventFlanders onderzocht welke innovatieve beleidsmaatregelen kunnen worden getroffen om fietsmobiliteit te promoten.

Daarvoor hebben we o.m. een uitgebreide analyse gemaakt van nationale en internationale bronnen en een survey opgezet, waaraan circa 60 (inter)nationale experten hebben deelgenomen.

Op basis van deze vaststellingen en de screening en vergelijking tussen binnen- en buitenland bereiden we momenteel aanbevelingen voor om het fietsbeleid te versterken, innovatie rondom de fiets te stimuleren en via het WK meer mensen aan te sporen te fietsen naar het werk, naar school, naar de winkel of voor een toertje.

Mede door toedoen van de COVID-19-maatregelen (en het goede weer) zagen we de voorbij weken de fiets meer in het straatbeeld verschijnen. Sommigen hebben hun fiets letterlijk vanonder het stof gehaald. Aangemoedigd door de campagne van Sport Vlaanderen om ook nu te blijven bewegen en sporten hebben mensen hun regio herontdekt.
Daar kunnen we lessen uit trekken. Zowel waarvoor fietsen goed is: de portemonnee, de gezondheid, het klimaat. Als lessen wat beter kan in het fietsbeleid: bredere fietspaden, veiliger kruispunten, meer ruimte voor de fiets. Daarnaast biedt het ook kansen voor een economische relance. Fietsers brengen op. Ze spenderen gemiddeld genomen meer als ze winkelen, ze nemen minder kostbare ruimte in beslag, ze kosten minder op vlak van infrastructuur en zorg.

In een volgende editie maken we de resultaten van ons rapport bekend. Geïnteresseerd? Laat het ons weten!

arrow team members
foto Michelle Accardo
Michelle Accardo
Expert Regionale & Stedelijke Ontwikkeling / Cultuur & Toerisme
foto Björn Koopmans
Björn Koopmans
Expert Regionale Ontwikkeling & EU Projecten

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen