Hasselt floreert. Inwoners plukken de vruchten van een geworteld toerismebeleid

Hasselt floreert. Inwoners plukken de vruchten van een geworteld toerismebeleid

Transversaal en integraal
In het strategisch plan 2025 is toerisme hét middel om de attractiviteit van de stad voor bewoners en bezoekers, voor ondernemers en creatieve makers, voor studenten en onderzoekers significant te verhogen. Omdat dit nauwe samenwerking vergt tussen de stedelijke diensten onderling en tussen stad en tal van stakeholders, werd een uitgekiende transversale strategische visie gekoppeld aan een integraal actieplan waarin ambities en verantwoordelijkheden gemeengoed van het stedelijk ecosysteem worden.

Meerwaarde creëren op zijn Hasselts
De stad Hasselt kiest voor een toerismestrategie waarin meerwaardecreatie centraal staat. Het strategisch plan vertrekt vanuit de eigenheid van de stad en vertolkt een sterk bewustzijn van haar rol als hoofdstad van provincie Limburg. Door strategisch in te zetten op duurzame en gewortelde bestemmingsontwikkeling zal er vanuit de stad meer gestuurd worden op de manier waarop Hasselt als bestemming groeit en als hefboom voor het toerisme in Limburg functioneert.

Groeimodel
IDEA stippelde drie ontwikkelpistes uit die onderling met elkaar verweven zijn, maar telkens vertrekken vanuit een andere startpositie, zijnde (1) Hasselt als leisure bestemming, (2) Hasselt als uitvalsbasis voor de regio en (3) Hasselt als MICE-bestemming. In elk van de ontwikkelpistes zitten kiemen voor bestemmingsmanagement en -marketing. De drie ontwikkelpistes zijn onderling verweven en zitten boordevol acties om te floreren als toeristische bestemming.

Evenwicht
Het strategisch plan helpt de stad op weg om samen met bewoners en ondernemers te bouwen aan het toerisme. Er is ruimte voor samenwerking, initiatief én experiment. Het betrekken van inwoners bij de toeristische ontwikkeling van de stad draagt bij aan de gemeenschapsvorming en zorgt tegelijk voor een evenwichtig toerismebeleid.

arrow team members
foto Michelle Accardo
Michelle Accardo
Expert Regionale & Stedelijke Ontwikkeling / Cultuur & Toerisme

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen