Gent als culturele vrijhaven: Gent als kandidaat Europese Culturele Hoofdstad 2030

Gent als culturele vrijhaven: Gent als kandidaat Europese Culturele Hoofdstad 2030

Gent gaat voluit voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Dit voorjaar gingen de '30 van 2030', toekomstdenkers met een hart voor kunst, cultuur en de stad, aan de slag om een concept te bedenken voor de Gentse kandidatuur. Ze werden hierbij begeleid door een procesteam, dat bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van de Stad Gent, zes ‘trekkers’ uit het Gentse cultuurveld en IDEA Consult.

De groep van 30 werd samengesteld na een open oproep, waarop bijna 200 Gentenaars met een hart voor cultuur reageerden. Het traject bouwde verder op de resultaten van een eerdere bevraging door IDEA Consult en de Stad Gent, bij meer dan 400 Genste sleutelffiguren, diensten, instellingen en organisaties in de Gentse culturele, academische en economische sectoren.

Na vijf werksessies twee publiek toegankelijke debatten waarbij elke Gentenaar met ideeën mocht komen, is dat concept nu klaar. Het werd voorgesteld tijdens een Open Forum in het UFO van de UGent, op 31 mei. Het concept steunt op meerdere pijlers. De belangrijkste zijn Gent als culturele vrijhaven en open atelier, een stad met meerdere culturele kernen waar iedereen kan participeren en experimenteren. Op die manier kunnen Gentenaars en bezoekers de stad op een andere manier herontdekken, zowel cultureel als fysiek. Een andere pijler is het betrekken van lokaal en jong talent. Ook verbinding is een centraal thema. De publieke ruimte wordt ingenomen om een collectief verhaal te schrijven.

De concepttekst is te downloaden op de website van Cultuur Gent.

Samengevat :

Toen Gent besliste zich kandidaat te stellen voor Culturele Hoofdstad van Europa, was één ding duidelijk: we doen het samen, of we doen het niet. De afgelopen maanden gingen zes trekkers en dertig toekomstdenkers uit het brede culturele veld samen met de Stad op zoek naar een antwoord op de vraag: welke steen kan Gent verleggen voor Europa?

Ooit was de titel van ‘Europese Culturele Hoofdstad’ misschien een tiara in een schoonheidswedstrijd, vandaag erkent Europa met deze titel Europese steden met lef. Dit tijdperk van permanente omwenteling smeekt om veerkracht, verbeelding en nieuwe allianties tussen sterke cultuursteden. Vanuit een vaste overtuiging dat Gent hierin een voortrekker kan zijn, gingen we de afgelopen maanden samen op zoek: hoe kan Gent als cultuurstad het verschil maken voor Europa? Met het antwoord op die vraag, gaat de Stad Gent nu aan de slag om in 2030 één jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Steden maken het verschil. Niet omdat ze groot of machtig zijn, maar omdat het knooppunten zijn in globale netwerken, ‘spaces of flows’. Nergens is de permanente stroom van uitdagingen op vlak van klimaat, politiek of economie zo tastbaar. Steeds meer mensen voelen zich in de stad echter ontheemd en vervreemd, ook in Gent. Het kàn anders, het moet anders: tegen 2030 gaan we in Gent op zoek naar manieren om van onze steden veerkrachtige plekken te maken waar mensen zich echt thuis voelen: ‘spaces of belonging’ in de ‘age of displacement’. We beschouwen Gent als een groot open atelier voor Europa, waar we samen met alle inwoners op zoek gaan naar een nieuw cultureel burgerschap, een nieuwe vorm van collectiviteit ook. Niet alleen in het centrum, maar over het gehele Gentse grondgebied, over regionale en zelfs nationale grenzen heen, bouwen we een circulair netwerk van vrijhavens: culturele refuges waar de sleutels uit handen gegeven worden en weer nieuwe regeneratieve broedplaatsen kunnen ontstaan. Ons Gent mag dan geen grootstad zijn, en ook niet ‘klein maar fijn’, maar als eeuwenoude havenstad, stad van rebellie en tegendraadsheid, van coöperatieven en abdijen, heeft ze haar veerkracht en verbeeldingskracht al ruim bewezen. Gent is een stad met een verleden dat hoop geeft voor de toekomst. Die hoop willen we uitdragen in 2030. Want die hoop hebben we nodig.

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen