Gemiddeld werd er in Vlaanderen in 2017 bijna 6 kg per persoon aan zwerfvuil en sluikstorten weggeslingerd. Wat mag het kosten?

Gemiddeld werd er in Vlaanderen in 2017 bijna 6 kg per persoon aan zwerfvuil en sluikstorten weggeslingerd. Wat mag het kosten?

Zwerfvuil en sluikstorten zijn zichtbare lekken in de circulaire economie met relatief grote beleidskosten die met enige alertheid vermeden kunnen worden. IDEA Consult berekende voor de OVAM de hoeveelheden en beleidskosten van zwerfvuil en sluikstorten voor Vlaanderen in het jaar 2017.

De geschatte hoeveelheid zwerfvuil en sluikstorten samen in 2017 bedroeg 37.811 ton, wat neerkomt op 5,81 kg per inwoner. Hiertegenover stonden € 191 miljoen aan beleidskosten voor opkuis, verwerking en sensibilisering, of € 29,31 per inwoner. De schattingen zijn gebaseerd op de effectief verzamelde en opgehaalde hoeveelheden en de gedane uitgaven ter preventie en voor remediëring.

Meer details vindt u in het rapport dat kan afgehaald worden bij de OVAM op het volgende webadres: https://ovam.be/sites/default/files/atoms/files/Zwerfvuil_Sluikstort_Studie_2017-DEF.pdf

Klanten

  • Vlaamse overheid

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen