Erfgoedhuizen voor Europa

Erfgoedhuizen voor Europa

Meer dan 40 % van de Europese erfgoedhuizen zijn familiebezit. Hun bijdrage aan de Europese samenleving is echter nog nooit nauwgezet in cijfers vertaald op Europese schaal. Een beter begrip van de sector is cruciaal om zijn potentieel beter te benutten. In deze studie brengt IDEA Consult de talrijke bijdragen van erfgoedhuizen in familiebezit in kaart. Deze bestaan niet alleen uit het behoud en onderhoud van de huizen, maar ook uit culturele, economische, sociale, educatieve en ecologische voordelen die de fysieke grenzen van hun eigendom ver overschrijden. Een aantal illustratieve praktijken brengen deze rijke sociaaleconomische bijdragen van erfgoedhuizen in familiebezit in beeld.

Ondanks hun bijdragen aan de samenleving worden de familiale eigenaars geconfronteerd met een aantal uitdagingen om hun eigendommen te vrijwaren. In de studie schetst het onderzoeksteam van IDEA Consult een uniek beeld van hun typische zwakke positie. Uit de analyse bleek dat de toegang tot financiering voor veel familiale eigenaars een hele uitdaging is. Om hen de weg te wijzen naar de mogelijkheden van EU-financiering, ontwikkelde het team van IDEA Consult een EU-financieringsgids voor families die eigenaars zijn van erfgoedhuizen.

Proactief management en innovatie in de bedrijfsmodellen zijn van cruciaal belang om de toekomst van Europese erfgoedhuizen in familiebezit veilig te stellen. Dit onderzoek gaf een overzicht van bestaande bedrijfsmodellen van erfgoedhuizen: sommige zijn innovatief, maar de meeste niet. Daarom werd in het kader van het project een Online Business Model Toolkit voor familiale eigenaars ontwikkeld om verdere innovatie te stimuleren.

Tot slot formuleerde het onderzoeksteam een aantal concrete beleidsaanbevelingen voor de Europese Commissie en andere belanghebbenden over hoe zij de duurzaamheid van de sector in Europa kunnen ondersteunen.

Bekijk de website van het project voor meer informatie: https://www.europeanlandowners.org/heritage-houses-for-europe/

Deze studie was een voorbereidende actie van het Europees Parlement, uitgevoerd door de Europese Commissie (DG EAC) en toegekend aan het consortium European Landowners’ Organisation (ELO), IDEA Consult en de European Historic Houses Association (EHHA).

arrow team members
foto Eveline Durinck
Eveline Durinck
Senior Consultant Competitiviteit & Innovatie
foto Michelle Accardo
Michelle Accardo
Senior Consultant Regionale & Stedelijke Ontwikkeling / Cultuur & Toerisme

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen