Een boost voor hopbeleving in de AAA+ streek

Een boost voor hopbeleving in de AAA+ streek

Ooit floreerde de hopteelt op het grondgebied van de stad Aalst en de gemeenten Affligem, Asse en Opwijk (AAA+) als nergens anders in Europa. Vandaag zijn de uitgestrekte hopvelden verdwenen, maar het leven errond niet. Hier en daar zijn nog hopboeren actief en tijdens oogsttijd is er een levendige bedrijvigheid, wanneer inwoners en bezoekers aan het plukken gaan. Of wanneer verenigingen uit de hele regio mee stappen in de hopduvelstoet.

IDEA Consult onderzocht hoe door een sterker samenspel van landbouw, erfgoed en toerisme een nieuwe boost kan gegeven worden aan hopbeleving in de streek. Terreinbezoeken, geanimeerde gesprekken met hopboeren en een stevige analyse van beleidsmatige, historische en wetenschappelijke documenten, vormden in dit traject een krachtige basis voor interactieve hopsessies. Wetenschappers, boeren, erfgoedzorgers, toerismemakers én gidsen hebben tijdens diverse hopsessies enthousiast bijgedragen aan het toekomstplan. Het co-creatief proces werd door ons begeleid en de resultaten werden vertaald naar een ontwikkelingsprogramma voor de hopstreek.

Het ontwikkelingsprogramma “Hopbeleving in de hopstreek Affligem-Asse-Aalst+” reikt originele en gedragen handvaten aan om de biologische hopteelt te stimuleren, het hoptoerisme aan te wakkeren én het hoperfgoed te borgen en ontsluiten. In het geheel speelt de verdere uitbouw van een sterke HOP-community een essentiële rol.

Joris Vanderveken Hop-coördinator RLSD: “Het was zeer boeiend om het groeipad rond Hopbeleving AAA+ uitgestippeld te zien, niet alleen in woorden maar ook in daden én tijdslijn. Het menu geeft eten aan veel actoren, we zullen dit graag ter harte nemen met concrete acties.”

Minidocumentaire over het hopteelt vakmanschap: https://youtu.be/k_ckR9aNp7o

arrow team members
foto Michelle Accardo
Michelle Accardo
Expert Regionale & Stedelijke Ontwikkeling / Cultuur & Toerisme

IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen