Financieringstool voor de culturele sector officieel gelanceerd!

Financieringstool voor de culturele sector officieel gelanceerd!

Culturele en creatieve professionals worden bij het zoeken naar financiering met verschillende uitdagingen geconfronteerd, zoals de moeilijkheid om hun weg te vinden in de sterk gefragmenteerde markt van financierders of het gebruikte financiële jargon. De onlangs ontwikkelde So You Need Money-tool is bedoeld om deze uitdagingen te verzachten en de zoektocht naar financiering te vergemakkelijken, terwijl tegelijkertijd de financiële kennis van culturele en creatieve professionals wordt vergroot.

De nieuwe online tool is ontwikkeld in het kader van het door de EU gefinancierde project Creative FLIP, als aanvulling op de So You Need Money-gids (2021). Het helpt culturele en creatieve professionals de taal van financierders beter te begrijpen en een overzicht te krijgen van de verschillende soorten financiering waartoe zij toegang hebben of die het meest geschikt zijn voor hun ondernemingen. Er zijn meerdere gebruikerstests georganiseerd met culturele en creatieve professionals in heel Europa, vertegenwoordigers van de sector en beleidsmakers, om ervoor te zorgen dat de tool op een gebruikersgerichte manier wordt ontwikkeld.

De webtool biedt een overzicht van de meest relevante particuliere en publieke financierders voor de culturele sector. Op basis van de antwoorden van gebruikers op een of meer van de volgende vragen (filters) navigeert de tool gebruikers naar de meest relevante financierders voor hun ambities:

 1. Waarom heeft u geld nodig?
 2. Wie bent u?
 3. In welke levensfase zit je?
 4. Waar bent u gevestigd?

De tool bevat informatie over meer dan 600 private en publieke financierders geclusterd per type financiering:

 • Donatie en op beloning gebaseerde crowdfunding
 • Filantropie
 • Publieke financiering
 • Microkrediet
 • Impactinvesteringen - Risicofilantropie
 • Crowd lending
 • Financiering door business angels
 • Crowd equity
 • Leningen

Door een op maat gesneden overzicht van verschillende financieringsbronnen te bieden, wil de tool vooral duidelijk maken dat het belangrijk is een gezonde financieringsmix te ontwikkelen waarin verschillende bronnen worden gecombineerd, in plaats van zich te concentreren op één soort financiering. Het instrument wil de perspectieven op de financieringsmogelijkheden voor culturele en creatieve actoren verruimen.

De tool verzamelt niet alleen meer dan 600 verschillende particuliere en publieke financierders, maar biedt ook capaciteitsopbouw in de vorm van nuttige tips, inspirerende cases en uitgebreide passages over de verschillende financieringsinstrumenten. De tool is ook volledig complementair aan de CulturEU-gids van de Europese Commissie, die een overzicht biedt van de Europese financieringsmogelijkheden voor culturele en creatieve ondernemingen.

De So You Need Money-tool is geïntegreerd in het Creatives Unite-platform en zal daar operationeel blijven als uniek one-stop-shop-punt voor nationale financierings- en subsidiemogelijkheden en financiële (alfabetiserings)capaciteitsopbouw voor culturele en creatieve actoren, ook na afloop van het Creative FLIP-project.

Wilt u meer weten of bent u geïnteresseerd in een demo? Neem contact op met Isabelle.devoldere@ideaconsult.be">Isabelle.devoldere@ideaconsult.be

Nuttige links:


IDEA Consult respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. 
Klik op "Ik heb het begrepen" om cookies te accepteren of klik op meer informatie.

Ik heb het begrepen